Chrome OS, a felhőrendszer notebook-on

Október 24-én született bejegyzés arról, hogy semmi státuszjelentés nincs a Google Chrome OS-ről, erre pont egy hete jött a bejelentés, hogy bemutatták az első Chrome OS laptopot és az átlagember is hozzájuthat egyhez ha jelentkezik tesztelőnek. Tehát van esemény csak azokat szépen elsunnyogta az óriásvállalat!
Az alap ötletből (miszerint a lokál gépen a rendszer a lehető legminimálisabb lesz és a lehető legtöbb dolgot majd a Google-felhőből fogunk futtatni és elérni) kifolyólag csak akkor éri meg a gépet használni ha mindig csatlakozni tudunk az internethez (pl 3G-vel amit a mobilszolgáltatók adnak vagy WiFi-vel).
A felhő alapú rendszernek pedig az a hátránya (igaz az előnye is), hogy a dolgainkat nem a helyi gépen tároljuk hanem a szervereken, jelen esetben a Google szerverein. Ki mennyire bíz bennük? Privát fotókat (pl a hétvégén készült családi összejövetelről) vagy telefonszámokat fel mernéd tölteni? (Megjegyzem a Windows Phone 7-tel ellátott telefonok is ilyenek, a telefonszámokat amiket elmentesz az feltölti a regisztrált liveID-dra (hotmail fiók) és ott is tárolja. Nem kevés aggályom van emiatt.) Előny azért, mert így ha tönkremegy a gépben a merevlemez akkor nem vesztünk el semmit (feltéve, hogy mindent online tárolunk).
Mennyire jó ötlet az, hogy amit én a netről leszedek (legyen az egy dokumentáció, könyv, zene, bármi) azt mások által elérhető (pl hivatalos szervek) helyen tároljam? Ráadásul úgy, hogy ahhoz felhasználónév és jelszó társul, tehát személyesen hozzám tartozik (nem úgy, mint ha feltennék valamit RapidShare-re vagy MegaUpload-ra).
Erre figyelmeztet Richard Stallman is a Guardian-on megjelent cikkben. Szerinte a felhő alapú rendszerrel elfeszítjük a az adataink felett az uralmat.
Én azért annyira nem vagyok paranoiás mint ő (vagy egyszerűen naívabb vagyok nála) de szerintem van abban valami amit mond.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s