Egy hetem a OnePlus X-szel

Nem vagyok egy nagy telefonszakértő, az Androiddal 4 éve volt dolgom először, majd egy hónappal később utoljára. Nem volt jó élmény amikor reggel amiatt késtem a munkából mert ébresztés előtt a készülék lefagyott. S ezt két egymást követő héten. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, javítottak rajta itt-ott, ezért tiszta lappal állok a rendszerhez.
A OnePlus gyártóról szeptemberben hallottam először részletesen, amikor egy sörözés alkalmával barátnőm egy ismerőse megmutatta a One-t. Mondta, hogy meghívós rendszerrel működik a vásárlás, mert a cég nem rendelkezik olyan hatalmas készlettel mint bármelyik másik gyártó, a meghívókat pedig nem osztják minden nap; továbbá ha valaki kapott egyet, 3 napja van rendelni és fizetni, különben elavul és többé nem lehet felhasználni. Aztán múlt az idő és 2 hete megnéztem az oldalukat. Nem kellett volna, mert már ment az X reklámja és hírdették, hogy lehet meghívót kapni ha szerencsés vagy, csak fel kell iratkozni. Gondoltam sosem nyertem még semmit, hátha majd most. Azzal számoltam, hogy vagy 3 hónapot várnom kell, de nem így lett, hétfőn (november 16-a) már jött az e-mail, hogy gratulálnak, lehetőségem van vásárolni. Így is tettem, mert amit a készülék tud az nekem teljesen megfelel. Nem szervert akarok üzemeltetni egy telefonról (tehát nem kell 8 mag), nem játszom rendszeresen és videót sem ezen vágok, a 16 GB-os tárkapacitás sem zavar mert van SD kártyám. Rengeteg vitát láttam különböző fórumokon, hogy ez mennyire jó hardver ezért az árért vagy mennyire nem, mik a hiányosságai (pl. NFC, amit én is sokszor használtam automatizáláshoz) és mit lehetett volna belepakolni ha már ennyibe kerül. Őszintén szólva a gyártó ezt nem “flagship”-nek bocsátotta a piacra, a középkategóriás készülékek tetejét célozták meg vele és szerintem hozza is azt a szintet. Vannak hiányosságai, de erről majd később.
A telefon 84.990 Ft, a házhoz szállítás 8.000 Ft. A 249 dollár (amiért hirdetik) nincs ennyi, de sajnos az országba hozatalkor vámot kell fizetni a termékre, s többek között ezt is tartalmazza az ár (amennyiben valakinek mégis plusz költsége adódik, vegye fel a kapcsolatot hibajegy formájában a gyártóval és intézik az anyagi dolgokat).
17-én reggel rendeltem meg, 19-én adták postára és 24-én hozta a DHL a csomagot, mely a telefont (az előre telepített kijelzővédő fóliával), a töltőjét, egy műanyag tokot és néhány doksit tartalmazott.
Előre telepítve csupán a Google szolgáltatásai (pl Gmail, YouTube, Térkép) vannak, ezek az első WiFi-re csatlakozáskor kérdés nélkül frissültek is. Olvasva a fórumokat a 2.1.2-es rendszerfrissítésben több hiba van mint amivel eredetileg jön a telefon (OxygenOS 2.1.0, Android 5.1.1), ennek ellenére én ezt is telepítettem mivel ígértek pár hibajavítást.
Őszintén megmondva elsőre nagyon nagy az 5″, a 4,2″ átmérő után hatalmas ugrás, de nem megszokhatatlan. A kijelző tűéles, a rendszer nagyon gyors. Ami furcsa volt, hogy a “fizikai” gombok mögött nincsen világítás. Ezekre az első 2 nap alatt nem sikerült elsőre rátalálnom, mindig a telefon széleit nyomkodtam. Szokatlan volt az is, hogy különféle trükkökkel tudom csak a már jól belakott hotmail fiókomat (névjegyekkel, naptári eseményekkel) szinkronizálni (ennek módját egy másik bejegyzésben megírom), a tennivalólistámat így sem tudtam betölteni Android alatt. A másik amin fennakadtam, hogy a partnerekhez nem tud képet letölteni Facebook-ról. Elvileg azért, mert az oldal nem engedi meg ezt. Érdekes, a BlackBerry-m erről nem tudott és vígan társította a nevekhez a friss profilképeket, igaz az megoldotta az összes fiókkal való együttműködést is, legyen szó Google-ről vagy Microsoft-ról.
A kezdőképernyő bal oldalán van a Shelf-nek (polcnak) nevezett újítás, ami szerintem kicsit átgondolatlan, ugyanis alapból a gyakran használt alkalmazásokat és azokat az embereket, akikkel sűrűn váltunk SMS-t vagy telefonhívást találjuk itt. A gyakran használt alkalmazásokat kiteszem a kezdőképernyőre, azokat teljesen felesleges még egy másik helyen is gyűjteni. Adhatunk hozzá plusz funkciókat is, és itt van az amiért azt mondom, hogy van még rajta csiszolni való: az összes modulnak saját színe van, ami nem illeszkedik a polc fekete vagy fehér világába, továbbá egyes funkciók (például a Naptár vagy az SMS-ezős Messenger) a saját felületén belül is görgethető, így nehezítve meg a legalsó információs részek elérését.
De hogyan is lehet új dolgot adni a Polchoz? Így:
1.) Menj a Shelf-re és koppints a kis ceruzára a felső kép jobb oldalán
2.) Menj a + jelre
3.) Koppints a négy darab négyzetre, ez betölti az elérhető modulokat/widget-eket
4.) Koppints arra, amelyiket látni szeretnéd
Ha az egyiket már feleslegesnek találod akkor koppints a Shelf-en a ceruzára majd húzd ki jobbra vagy balra azt a modult amit már nem szeretnél látni.
A Naptár nálam kék sávban van, a Keep sárgában. Szép színes. A Messenger az SMS-ezésre használt alkalmazás, nem a Facebook Messenger (holott nagyon jó volna a nap folyamán az értesítési sávról csak kipöckölt üzeneteket itt összegyűjteni és egyben elolvasni).
Apropó Messenger: a rendszer egy SwiftKey nevű, gépelést segítő szoftveres billentyűzettel érkezik, ami elég hasznos és jó, valóban gyorsan lehet rajta szöveget bevinni, viszont az ENTER billentyű csak és kizárólag sortörésre alkalmas, üzenetet nem küld el (azon túl, hogy alapértelmezettként még csak nem is ENTER-ként funkcionál, hanem emoji-kat ajánl fel amit elküldhetünk. Merőben hasznos.). Ez persze átállítható a szokásos billentyűzetre és akkor a már megszokott funkciókat kapjuk.
Az előlapon, a hangszórótól jobbra van egy apró LED amit be tudunk állítani, hogy mikor milyen színnel villogjon. Nekem zölden villog ha az akkumulátor teljesen fel lett töltve, narancssárga ha 20%-on van és piros ha épp töltődik. A globális értesítések kékkel vannak jelölve. Ennek ellenére a Messenger üzeneteknél zölden villog, holott szerintem ez igazán a globális értesítés kategóriába tartozik. Lehet le kéne szedni ehhez is egy alkalmazást, hogy minden egyes eseményhez külön definiáljak egy színt.
Az értesítési sávon a gyors elérést biztosító ikonokat szépen át lehet rendezni (kinek melyikre és hol van szüksége), bár igazán lehetne arra lehetőség, hogy mondjuk 2 vagy 3 oszlopban legyen, ne pedig kicsit szétszórtan. Tény, ez a rendszer velejárója, a OnePlus ezzel sokat nem tud kezdeni.
Amivel viszont igen, az a kamera. Nagyon-nagyon sok reklamációt láttam fórumokon, hogy rossz, zajos képet csinál, sőt, félhomályban és sötétben a videófelvétel 10-13 FPS közötti, élvezhetetlenül darabos és a minősége is gyenge. Csináltam pár fotót, ezeket a bejegyzés végén láthatjátok. Természetes napfénynél gyönyörű, élénkek a képek, viszont este, lámpa mellett csapnivaló a minőségük. A 2.1.0, 2.1.2 és 2.1.3-ban ezek a hibák még megvannak, remélhetőleg a későbbi frissítések orvosolni fogják. S ha már a kameránál tartunk, meg kell említenem, hogy jelenleg nincs mód arra, hogy a képeket azonnal az SD kártyán lehessen tárolni. Igen, az elkészült fotókat kézzel kell átmásolni a belső memóriából. Ez olyan, mintha a kocsinkban lenne légzsák, csak hasznavehetetlen. Ezért aztán sokan mondják, hogy a rendszer, amivel az X jön még csak béta állapotú, mert ekkora hibával nem szabadott volna kiadni. Teljesen jogos.
A másik fájó pont az akkumulátor, mert hiába AMOLED a kijelző, ha átlagosan használja az ember (tehát még ha nem is játszik az Asphalt 8-cal) akkor nap végére bizony elfárad a készülék (teszem hozzá, hogy én sokat nyomkodom még az ismerkedés miatt). Volt akinek egy este alatt 30%-ot esett a töltöttség úgy, hogy az készülék az éjjeli szekrényen pihent. Nekem átlagosan 3%-kal szokott kevesebbet mutatni a nap kezdésekor az estihez képest, bár nekem éjszaka nem megy se a WiFi, se a mobilnet. Igazából jó volna a repülő mód is, viszont ennek a funkciónak a ki- illetve bekapcsolásakor 5-6 másodpercre lemerevedik a rendszer.
Kollégám vélte felfedezni, hogy kicsit búg töltéskor a készülék, ami este sötétben némileg zavaró. Ilyet én nem tapasztaltam.
Hasznos dolognak találom a Smart Lock nevű újítást (ami egyébként a Lollipop velejárója), ebben be lehet állítani, hogy milyen helyek vagy események esetén ne kérje a képernyőzár feloldását a készülék. Ilyen például egy okoseszköz (pl. bluetooth óra) kapcsolatának megléte, ha egy ismerős arc tartja kézben a mobilt vagy ha egy általunk megbízhatónak beállított helyen vagyunk (pl. otthon vagy munkahelyen). Utóbbihoz sajnos a GPS-nek mennie kell, ami értelemszerűen némileg redukálja az akkumulátoridőt, arról nem beszélve, hogy néha 40-60 percbe telt mire kapcsolt a rendszer és nem kellett feloldanom a képernyőt (ezt az időt azzal sikerült csökkentenem, hogy a Térképek alkalmazásban letöltöttem a város offline változatát). Szombaton tesztképpen feltettem a Llama nevű programot ami nagyon jó automatizálást biztosít. Be is állítottam, hogy ha otthon vagyok akkor kapcsoljon be a WiFi és ki a mobilinternet, ezt követően pedig egy eseményt, hogy ha a készülék csatlakozik a routerhez, az első sikeres képernyőzárfeloldás után ne kérje többet a jelszót, viszont sajnos úgy tűnik, hogy ez sem tökéletes. Később még keresek majd valami megoldást erre.
Az Ambient display-re is volt aki panaszkodott, hogy nem kapcsol be a képernyő ha értesítés érkezik, nekem ez gond nélkül működik. Zavar viszont, hogy beszélgetés közben lezár a képernyő és nem tudom letenni a hívást amíg fel nem oldom, továbbá, hogy nagyjából fele olyan hangerő elég volna a beszélgetésekhez, mint ami az elérhető minimum. Valamint nekem előjött egy olyan hiba, hogy ha az akksiban kevesebb, mint 10% a töltöttség és be van kapcsolva a mobilinternet, akkor nem tudok hívást kezdeményezni.
Szombat óta a dupla koppintásra sem kel fel egyből a képernyő, van, hogy csak harmadjára tér magához álmából. Néhányan jelezték ezt is, legjobb tudomásom szerint a 2.1.3 hozománya.
S ha már a hibáknál tartunk: jöjjön egy-két néhány szó a támogatásról; mert maga a készülék lehet bármilyen jó, ha a felfedezett problémára nem tudunk segítséget kapni. Nekem most 4 jegyem van nyitva a OnePlus-nál, ebből 1 funkciókérés (mégpedig hogy a Shelf legyen színben és formában egységesítve, mert ahogy most kinéz olyan mint egy karácsonyfa), 3 pedig hibabejelentés (egyik az imént ismertetett telefonhívásos, másik a LED villogásának színe, harmadik a képernyő zárolása hívás közben). Mindegyik jegyben legalább 3 különböző emberrel beszéltem (ami önmagában még nem probléma), az összes azzal haladt előre, hogy továbbítja a bejelentést egy jobban hozzáértőnek. A híváskezdeményezéses hibára utoljára azt kaptam válaszként, hogy meg vagyok-e győződve arról, hogy a készüléken nem volt bekapcsolva a repülőgép üzemmód. A másikra ma kaptam egy olyan üzenetet ugyan attól az embertől (aki elvileg egy specialista), hogy töltsem le a kézikönyvet és állítsam be az alapján a rendszerben a LED-ek színét. Megírtam, hogy nem egészen ez a baj, hanem hogy a beállítottól eltérő szín villog. Nem örülök, hogy ehhez 3 ember kellett, miért nem tudta az első megírni ezt és akkor már nem itt tartanánk. A támogatásban tehát vannak hiányosságok, de egy 2013 decemberén alapult cégről beszélünk ami most van felfutó ágban, nyilván nagyon gyorsan kell nekik az ember és lehet, hogy nem a szakértőket találják meg.
Aminek örülök, hogy gyakorlatilag bármi megtalálható rá, akármilyen alkalmazást is kerestem, az volt. A BlackBerry után ez elképzelhetetlen. Tetszik az anyaghasználata és az automatizálhatósága. Bár linux fut alatta, mégis kevésnek találom a beállítási lehetőségeket, a BB-t valahogy jobban magamra tudtam szabni, könnyebben kezelte az összes fiókomat. A hívás hangminősége jobb, mint az előzőmé, az SMS-ek átláthatóbbak és a háttérbe tett programokat nagyon gyorsan tudja előtérbe hozni.
Mindent egybevetve szerintem jó vásár volt. Sok a javítanivaló, de ha azokat sikerül megoldaniuk a srácoknak, akkor nagyon elégedett leszek.
Bátraknak ajánlott.

S akkor a képek (nagyításhoz katt rá!):
OxygenOS 2.1.0:

OxygenOs 2.1.3:

A könyvről a fotó nagyon gyenge fény mellett készült, a bonsai és az érem pedig közelről lett fényképezve.

Frissítés, 2015.12.01: a Facebook Messenger értesítésnél a zöld villogás normális, más Androidos rendszerek is ezzel a színnel jelzik az üzenetet. Külső alkalmazással orvosolni lehet a problémát. Köszönöm az infót Pompinak a PH!-ról.
Frissítés, 2015.12.02: az “akkumulátor töltöttsége alacsonyabb, mint 20%” LED színe azért nem villog 20% alatt, mert ez csak a magyar felületen van így fogalmazva, angolul 5%. Köszi tejeszacskónak a PH!-ról.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s