Hogyan hozd ki a legtöbbet telefonod akkumulátorából

Magyarországon is már majdnem mindenkinek van mobiltelefonja, notebookja, fényképezőgépe amit naponta nyomkodunk, hallgatunk, nézzük rajta a filmet, használjuk majd mikor merülőben van csak egyszerűen feltöltjük. Na de hogyan is lehetne elérni azt, hogy 1 év múlva ne csak fél napot bírjon ki a készülék? Hogyan lehet maximalizálni az élettartamot?
Nem kell több mint némi odafigyelés és a következő pár pontot fejben tartani (a leírás Lithium-Ion (Li-ion) aksikhoz készül mert a készülékek többségének ez adja az áramot):
– Mikor töltsük? “Azt hallottam, hogy teljesen le kell meríteni és csak utána szabad töltőre dugni!” Ez hibás (csak úgy, mint hogy az újabb telefonokat is 24 órán át kell tölteni az első használat előtt). A régi Nikkel-metál-hidrid (NiMH) és Nickel–cadmium (NiCd) telepekre igaz volt de a Li-Ion-nál (és Lithium-Polymer) már nem, sőt, lehetőleg soha ne merítsd le teljesen (ez ugyanis károsodást okoz a cellákban és ezzel rövidül az élettartam)! Ezeket az aksikat bármikor töltheted, nem lesz tőle bajuk, úgyhogy ha 30-40%-nál tart a készüléked nyugodtan hagyd, hogy megszívja magát.
– Laptopoknál, net- és notebook-oknál érdemes arra figyelni, hogy ha hosszabb ideig fogod töltőről használni a gépet akkor (feltöltés után) vedd ki az aksit (az oka az, hogy egyes gyártók nem építenek be túltöltésgátlót és ezért az eszköz telepről fog működni ami azonnal újratöltődik (mivel be van dugva a hálózati töltő). Ez nagyban roncsolja a cellákat ezzel redukálva azok élettartamát).
– Ne töltsd túl! Napjainkban a legtöbb töltő ugyan el van látva túltöltésgátlóval, de sajnos mégsem mind. Ha azt látod, hogy a telep már 100%-on van de még mindig eszik akkor inkább húzd ki belőle a tápot! Fontos megjegyezni, hogy töltő és töltő között is van különbség, ha tehát elhagytuk a sajátunkat ne az olcsóbb kínait vegyük meg, inkább a gyártónál kérdezzünk utána, hogy mennyiért árulja. Tudom, ott a legdrágább de új aksit csak nála lehet venni ami pedig drágább a töltőnél! 🙂
– Figyeljünk a tárolásra! Ne tegyük ki magas hőnek a telefont, kamerát, stb mert az a cellák roncsolódását okozza! Ne hagyjuk üveg mögött, ne hagyjuk kocsiban vagy tűző napon! A hűvösebb helyeket jobban szeretik. 🙂
– Ha egy ideig nem fogod használni a készüléket akkor (40-50% töltöttségnél) vedd ki belőle a telep(ek)et. Egy Li-ion aksi hűvös helyen (20-25 °C) tárolva havonta 5%-10% között veszít a töltéséből ezért 3-4 havonta tedd vissza azt és hagyd, hogy életre keljen!
– Kerüld az autós töltők használatát! Azok ugyanis a szokásosnál is gyorsabban nyomják tele az eszközt árammal ami csak felesleges terhelés jelent.

Egy átlagos akkumulátor 200-300 (teljes) töltési ciklust bír ki, a fent leírtakat alkalmazva kb. 80-nal meg tudjuk ezt hosszabbítani.

Hozzászólás