Hogyan töröljünk felesleges sortöréseket és szakasztöréseket Word-ben

A PDF-ből DOC-ba történő konvertálással az a baj, hogy azt kapjuk amit látunk, tehát ahol egy fél A4-es oldal üres rész van az a Word-doksiban is egy fél üres A4-es lap lesz és ahol új sor van ott mindenhol látunk majd egy sortörésjelet (úgynevezett “ENTER-jelet”), mert a konvertáló program nem tudja eldönteni, hogy az most vajon tényleg sor vége csak az eredeti dokumentumban jelenik meg aként.
A formázási jelek bekapcsolásával (¶) láthatjuk is ezeket, ha egyesével el akarjuk tüntetni őket akkor jó ideig el fogunk szórakozni vele. Én, mint lusta ember (nomeg mint aki 5 perc alatt megunja az ilyesmit) kerestem egy módot arra, hogy hogyan lehet az összes felesleges sortörést és szakasztörést egyszerre törölni.
A Keresés és cserébe (CTRL-H) kereséshez írjuk be, hogy .^p, cseréhez, hogy .@. Ezzel az összes ponttal végződő sor végére tesz egy @-ot (a ^p a sortörést/új sort (ENTER-t) jelöli); ugyanezt játsszuk meg !^p -> !@, ?^p -> ?@, “^p -> “@ és az összes többi olyan lehetőséggel aminél valóban új sor kell, nem pedig csak azért van ott mert a PDF-ben is így volt. Ezt követően keressünk ^p-re és cseréhez írjunk be egy szóközt. A .@, !@ és többit írjuk vissza .^p-re, !^p-re, így megkapjuk az eredeti szöveget (persze még ekkor is kell egy kis utómunka mert pl. a fejezetek után nem lesz új sor kezdve).
A szóelválasztások eltüntetéséhez cseréljük a -^p karaktereket egy semmire, ezzel összehúzva a szavakat.
A szakasztöréseket (section break) a legegyszerűbb észrevenni egy szövegben mert amikor csak egy oldal felég van szöveg, majd egy másikon folytatódik akkor biztosak lehetünk, hogy ott van egy és ezeket egyesével eltüntetni elég macera. Ezért Keresés és cserénél felülre írjuk be, hogy ^b, az alsó részt hagyjuk üresen majd bökjünk az összes cseréje gombra.
Ennyivel is előrébb vagyunk, kevesebbet kell csiszolni a dokumentumon.

Hogyan töröljünk felesleges sortöréseket és szakasztöréseket Word-ben” bejegyzéshez 14ozzászólás

  1. Tökéletes!!!!! 😀
    Már csak egyetlen egy kérdésem lenne.
    Ms Word :Hogyan lehetne a nyelvi ellenőrzés véglegesen magyarra állitani,ugyanis sokféle módon sokféle ajánlással(többek közt a gyárival)is próbálkoztam,de mindig visszaugrik angol(USA) ellenőrzésre.
    Fontos lenne ,mert hangoskönyvek e-felolasásához kellene az idegen szavakat korrektálnom.
    Köszönöm a segitséget .
    Tisztelettel:Bártfai József Kaposvárról 🙂

    • Angolul tudom írni mert most ezen a nyelven van előttem egy Word 2010: File –> Options –> Proofing –> Custom Dictionaries…
      Itt be kell tölteni a magyar nyelvű szótárat és ezek után azt is fogja majd használni.

      • Hello!
        Értem,hogy mit irsz ,de nem vagyok biztos benne hogy ez a probléma .Ugyanis csak a PDF-ből Word-ba konvertált fájlokkal van ez a jelenség.
        A word könyvfájlokkal semmi gond.
        Azért köszönöm 🙂

      • Akkor érdemes kijelölni az egészet, átmásolni egy notepad-be, onnét megint kijelölni és bevágni egy új Word-be. Utána kell leellenőriztetni.

      • Nagyon szépen köszönöm!
        Úgy tűnik kiválóan működik,de azért az a sor,szakasz és oszloptöréssel kapcsolatos leírás akárhogyan is de bámulatos .Nem tudom hogy csináltad ,de perfekt.
        Ezután,ha bármi gondom is lesz,ilyen jellegű csak hozzád fordulok.
        Profi….! megoldás
        😀

      • 🙂 örülök, hogy segíthettem. Arra írtam scriptet is, elég béta verziós, kicsit még tuningolok rajta és lehet publikálom 🙂

      • Üdv!Hát nem tudom ezen a cimen elmegy-e a levékl,de csatolmányt is szeretnék küldeni.Eddig nem volt semmi gond,de most a hasábtörésekkel szívok.Elküldeném az eredeti PDF dokumentumot is ,nem azért hogy megcsináld,igy lehet hogy könnyebb lesz a tanácsadás,mert még van ilyen bőven.Addig is köszönöm,de most sietnem kell melózni. littlejoe

  2. Bocs,hogy zavarlak,de most meg a szakasztörésekkel nem bírok,van úgy hogy egy oldalra csak egy szó jut.
    Küldtem egy levelet is “példákkal” remélem megkapod.
    Köszönöm ,de most sietnem kell,melózni.

    • Szervusz!

      Itt nem lehet csatolmányokat küldeni, de annyit tudok segíteni, hogy a szakasztörésnek ^b a jele, a hasábtörésé a ^n, a manuális oldaltörést pedig ^m jellel lehet kerestetni és cseréltetni.

  3. Még érdemes felvenni a ^p^p cseréjét erre: @@@. (direkt három!), És akkor jó eséllyel vissza lehet állítani a legvégén a fejezeteket is. Nekem sikerült.
    Illetve visszafelé a @@@-t kel ^p^p -re cserélni, és fog maradni @@, az pedig sima ^p -re.
    Így kvázi teljesen tökéletes az anyag.

    Plusz egyéb karakterek: pont-pont-pont (…), kettőspont (:).

  4. Szia!
    Nekem az a problémám, hogy a csere után (./!/?/…^p) ahol cserélt az a bekezdés eltűnik és helyette egy leginkább megnyújtott vonalkódra emlékeztető kép jelenik meg. Nem tudod véletlenül, hogy ez mért lehet és mi lehet a megoldás?
    Egyébként nagyon ötletes sokat segítene.:)

    • Szervusz!
      Nem tudom, hogy pontosan mire cserélted az adott jeleket illetve azt, hogy volt-e sortörés és stb jelölés a szövegben. Ezek gondot okozhatnak. A nyújtott vonalkódra pedig nem tudok mit mondani, nekem sosem jött elő olyan.

Hozzászólás